Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Kennis

Wat gaat het in één keer schrikbarend hard! Ineens aan alle kanten berichten over mensen die positief getest zijn op corona. Iedere keer opnieuw is het schrikken. Je weet niet hoe erg de gevolgen zullen zijn. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die het afdoen als ‘een complot door de overheid’, of ‘het is maar een griepje’. De werkelijkheid is dat het beangstigend is als het je treft, of als het dichtbij komt.

Daarom een oproep om meer kennis: weet waar je het over hebt! Kennis is een woord met verschillende betekenissen. Van de ontmoeting met een oude kennis, tot de uitdrukking ‘met de kennis van nu had ik het toen anders gedaan’. Mijn oproep gaat om bewust leven en niet alles zomaar aan te nemen. Als predikant krijg je soms de vraag (van bijv. een oude kennis): ‘Wat heb je nu aan die oude Bijbelverhalen?’ Maar als je er kennis van neemt kunnen ze je een spiegel voor houden voor het leven nu.

Duizenden jaren geleden sprak een profeet (Hosea) de verzuchting: ‘Mijn volk gaat ten onder door een gebrek aan kennis’. Niemand hoefde hen iets te vertellen: ‘Dat maken we zelf wel uit!’ Nu ging het hier om kennis nemen van God en daaruit leven. Maar is het niet herkenbaar in onze wereld? ‘Dat maken we zelf wel uit!’. Nog even feesten voor alles sluit. ‘Moet toch kunnen!’ Maar die luxe is er niet. Besmettingscijfers vertellen een duidelijk verhaal. Maar dan moet je er wel kennis van willen nemen.

In de kerk gaat het ook over kennis: kennis van God. Maar bij die kennis komt wel de hele wereld in beeld. Daar horen vragen uit ons dagelijks leven, zeker bij! Die kennis kan je helpen midden in het leven te staan. Kennis van God, als klankbord, houvast en een bemoedigende gedachte. Want je mag je gekend weten, zoals je bent. Meer weten? Kijk op pkn-lichtenvoorde.nl of onze facebookpagina.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén