Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’

Het is één van de bekendste uitspraken van hij die genoemd werd: de Messias, Johan Cruijff. Waar hij verscheen volgde de opstanding van de hele club! Zó zijn er heel wat lijntjes te trekken vanuit dat leven van de voetballende J.C. naar de Bijbelse J.C. Misschien een keer een idee voor een speciale thema kerkdienst. Maar waarom nu dit citaat van Cruijff: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’?

Vanwege de zich voortslepende coronacrisis is veel niet mogelijk. Voor mij als predikant betekent dit veel ‘huiswerk’. Om toch het hoofd leeg te maken en te werken aan de gezondheid ga ik graag de natuur in. Afgelopen week merkte ik het voor het eerst. Al was de lucht grijs toch begint de natuur de tekenen van het voorjaar te vertonen. De eerste groene knoppen. En er klinkt een ander geluid. De vogels laten zich weer meer horen! De vogels zitten zo te horen goed in hun veren en voelen de lente naderen. Bemoedigend!

In de Bijbel staan veel bemoedigende woorden. Tegen mensen in hun zorgen zegt Jezus: ‘Leer van de vijgenboom deze les: zo gauw zijn takken uitlopen en in blad schieten, weet je dat de zomer in aantocht is’. Zó ver is het nog niet helemaal maar… het begin is er! Er komen andere tijden; een bemoedigende gedachte. Nu is er (begrijpelijk) veel geklaag en somberheid. Misschien een goed moment om elkaar te wijzen op kleine dingen die een nieuwe tijd aankondigen en je bemoedigen. Soms heb je dát even nodig. Of, met de woorden van J.C,: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ Dáár proberen we als Johanneskerk ons steentje aan bij te dragen: ‘Dat is logisch, toch?’

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén