Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Opgewekt Pasen

Het coronavirus heeft al een jaar lang ons leven in zijn greep. Maar Pasen is en blijft een feest om ‘opgewekt’ te vieren. Daarmee staan we in een heel oude middeleeuwse traditie, de Risus Paschalis om Pasen te vieren met een lach op het gezicht. Men vierde dat met de opstanding de opgestane Heer de duivel te kijk zette. Tijd om die duivel maar eens hartelijk uit te lachen. Zo groeide een traditie van grappen in de paasviering, tot het echt te ver ging en het verboden werd. Soms is het goed om oude tradities nieuw leven in te blazen. In de kerkorde van de Protestantse Kerk staan hiervoor ook geen richtlijnen opgenomen. Dus…

Meer dan 100 jaar geleden sprak de Duitse filosoof Nietzsche: “als christenen er nu eens wat meer opgewekt en verlost zouden uitzien dan zouden er wellicht meer mensen in geloven.” Met die wetenschap in gedachten gaf een docent een cursus in het kader van de bijscholing van predikanten en pastores. “Als jullie over de hemel preken laat dan je gezicht ook echt stralen. En als jullie over de hel preken… dan is jullie normale gezichtsuitdrukking genoeg.”

Een toerist wil bij een reis door het heilige land mee met een rondvaart over het meer van Galilea. Eenmaal aan boord krijgt hij het prijskaartje aangereikt. Omgerekend 60 euro voor een tochtje van een half uur! De toerist roept de schipper bij zich: “Allemachtig was is dat duur!’ De schipper zegt hierop: “Ja, maar dit is wél het meer waar de Heer over het water liep en daar komen we straks langs”. “Geen wonder” antwoord de toerist “met dit soort prijzen zou ik ook gaan lopen”.

Benieuwd of er in de Paasviering ook een Paaslach is? Kijk daarvoor zondag 4 april 10.00 uur, op kerkdienstgemist.nl bij PKN Lichtenvoorde. Informatie over de Johanneskerk is te vinden op pkn-lichtenvoorde.nl en onze facebookpagina.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén