Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Twijfel

Kan ik nu beter links of rechts af? Is binnendoor altijd wel de kortste weg? Twijfel is soms verstandig. Maar kan ook heel moeilijk zijn, als je echt niet weet hoe je verder moet. Twijfel dus. Daarover ging het afgelopen zondag in de kerkdienst in de Johanneskerk. We leven in een wereld waarin je altijd ergens een mening over lijkt te moeten hebben. Maar moet het altijd zo zwart/wit, voor óf tegen? Terwijl juist daartussen ruimte voor ontmoeting zit.

Met de woorden van de zanger Frank Boeijen: ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart/wit, maar in de kleur van je hart’. Een prachtig uitgangspunt! Alleen… soms weet je hart het ook allemaal niet zo goed. In Bijbelverhalen wordt door “grote namen” (Mozes, Petrus) ook flink getwijfeld, soms aan God en soms aan zichzelf. Twijfelen is menselijk! Wat helpt is dan om een klankbord te hebben. Je gedachten spiegelen aan anderen, of aan worden uit de Bijbel.

En anders is er nog deze oude indianentruc. ‘Een oude indiaan gaf zijn kleinzoon les over het leven. “In ieder mens is er een strijd tussen twee wolven. De ene is hebzuchtig en egoïstisch. De andere is vriendelijk en kent de kracht van samenwerking. Beide willen de baas zijn in je leven en strijden met elkaar.” De kleinzoon denkt na en vraagt: “Welke wolf wint er?” Zijn opa antwoordt: “De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft!

Zó is het ook met de dagelijkse dingen in het leven, de keuzes die we maken, en het geloof. Dat waar jij voeding aan geeft zal sterker worden en dat waar jij zelf door gevoed wordt zal je sterker maken. Een oproep tijd te maken voor wat van waarde is. Als Johanneskerk proberen we een voedzame kerk te zijn, voor hart en ziel. De kerkdienst zelf is terug te zien op kerkdienstgemist.nl bij ‘pkn-lichtenvoorde’.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén