Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Placebo

De meeste mensen zijn de beroerdste niet en willen best wat voor een ander betekenen. Een bezoekje aan een zieke, een boodschapje meenemen, vul maar aan. Het voelt goed iets voor een ander te doen. Een mooi motto zou kunnen zijn: ‘Ik zal behagen’. In het Latijn: Placebo.

Het is een term die bekend is in de medische wereld. Bij onderzoek naar nieuwe medicijnen krijgt een groep het medicijn en een andere een ‘placebo,’ een middel zonder werkzame stof. Maar de gedachte dat je iets krijgt (al zit er niets in) kan toch al een positief effect hebben: het placebo-effect. Het omgekeerde bestaat ook: het nocebo-effect. Stel je krijgt een bepaald middel en een buurvrouw begint te vertellen dat ze heel veel bijwerkingen kreeg (‘net zoals een neef’) dan geeft dat een ander gevoel. Als iemand vraagt ‘Gaat het wel? Je ziet zo witjes’, word je daar niet vrolijker van.

Het kwam aan bod bij mijn lezing ‘de meeste mensen deugen’, n.a.v. het boek van Rutger Bregman. Hij doet een oproep om je minder mee te laten sleuren door negatieve verhalen (zoals vaak in het nieuws) en meer aandacht te geven aan positieve geluiden. Ik kan het iedereen aanraden. Het werkt. Al zijn er wel grenzen. Ook als iedereen zou zeggen dat ik fantastisch kan zingen (klopt echt niet) maakt mij dat geen Frans Bauer, zelfs geen Hans Bauer!

Toch is het zeker zo dat waar je aandacht aan geeft gaat groeien, zowel het negatieve als het positieve. We kunnen best meer positieve geluiden gebruiken! In de Johanneskerk proberen we dit in praktijk te brengen. Niet met een zwaarmoedige geloofsleer, maar met een positief verhaal (evangelie betekent ‘goed nieuws!’) van geloof, hoop, liefde, vergeving en er mogen zijn. Want jij bent het waard!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén