Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Kleur bekennen

Net nu we dachten dat  de rust weer een beetje terug zou keren in de wereld rollen we een nieuwe crisis in. De inval van Rusland in de Oekraïne maakt veel los. De beelden uit de Oekraïne zijn onthutsend en verbijsterend. Afgelopen zondag stonden we er in de kerkdienst in de Johanneskerk uitvoerig bij stil. De kerkdienst is terug te kijken op de website: kerkdienstgemist.nl bij PKN Lichtenvoorde. Maar we willen het niet alleen bij woorden laten. Zondag is er een collecte voor hulp aan Oekraïne. Als kerk zullen we het bedrag aanvullen met een extra gift.

Mét de Wereldraad van kerken voorop hebben steeds meer kerken zich tegen deze Russische agressie uitgesproken. Er is eerder een tijd geweest waarin kerken zich te afzijdig hielden. In de aanloop naar en tijdens de tweede Wereldoorlog waren er echt wel daden van verzet. Maar een massaal geluid tegen de opkomst van fascisme en de Jodenvervolging ontbrak. Vanuit dit verleden past kerken bescheidenheid. Maar als je de Bijbel er op naslaat zie je keer op keer dat Jezus (en velen voor en ná hem) niet buiten de wereld en de samenleving stond. Daarom is het goed om kleur te bekennen. Woorden uit de Bijbel kunnen daarbij helpen als klankbord.

Afgelopen zondag klonk de volgende tekst: ‘aan de vruchten ken je de boom’. Het is een oproep tot bezinning en om te werken aan vruchten die vrede voortbrengen. Als Johanneskerk geloven we in vrede van binnen, voor hart en ziel. Maar ook in mogelijkheden samen te werken aan vrede in onze wereld. Er zijn situaties waarin jij een verschil kunt maken. Een vriendelijk woord of gebaar kost niets, evenals een gebed om vrede. Doe mee en durf kleur te bekennen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén