Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Pluim

Ineens dook het woord weer op in de nieuwsberichten: ‘de pluim’! Gaan we een hittegolf tegemoet? De ‘pluim’ weet het. De pluim is een begrip bij de lange termijn verwachting voor o.a. de temperatuur. Vorige week was er een model dat mogelijk uitschieters liet zien tot wel 40 graden (en meer) als maximum. Mogelijk? Dat de andere kant een minimum van 20 graden liet zien kreeg minder aandacht.

Het tekent de hijgerige (“Het wordt wel 40 graden, of meer!”) sfeer in de media om de uitersten flink de aandacht te geven. Helaas geldt dit niet alleen voor het weer! Schreeuwerige stemmingmakers op allerlei terreinen, die hun mening als waarheid verkondigen, eisen én krijgen volop aandacht. Juist nu er nogal wat aan de hand is in ons land (en daar buiten) mag het wel wat meer afgewogen en ingetogen. Protesten (van boze boeren) als pressiemiddel, of als oproep om serieus genomen te worden? Wat is wijsheid? Hoe dan ook is het altijd verstandig om te zoeken naar ontmoeting en een oprechte dialoog. Dat begint met eerst alles goed op een rijtje zetten. ‘Bezinning’ noemen we dat in kerkelijke taal. Misschien niet het meest sexy woord maar wel heel waardevol.

Daarom proberen we in de Johanneskerk, in kerkdiensten, bij lezingen en in gesprekken, de nuance te zoeken. Aandacht voor bezinning op het leven, in de volle breedte. Maar wel steeds vanuit een geloof, dat mensen hoop en houvast wil bieden. De Bijbel staat vol verhalen over mensen die tegenslagen overwinnen. Verhalen met opstandingskracht, over een God die mensen wil inspireren en uitdagen tot geloof, met hoop… en natuurlijk (naasten)liefde. Wat mij betreft verdient daarbij iedereen die iets voor een ander doet een grote pluim! Zomaar een mogelijkheid!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén