Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Ruimdenkend

Afgelopen zomer. Op een weg in het landelijk gebied fietsen we zij aan zij. Een auto komt ons tegemoet en gaat midden op de weg rijden. Met een vriendelijk gebaar probeer ik aan te geven dat de weg toch ruim genoeg voor iedereen is. Kwestie van een beetje ‘ruimdenkend’ zijn, niet? Nou, niet dus! Een fractie later gaat de automobilist met piepende banden op de rem. Uit het open raam volgt een wilde scheldkanonnade. Vervolgens wordt de auto vol gas in de achteruit gezet. Gelukkig voor ons was er die tegenligger, waardoor de dwarsligger zijn verwoedende actie moest staken. Met de schrik in de benen fietsen we snel verder op zoek naar een geschikt ‘Rustpunt’. Hadden we dankzij de adrenaline toch ineens trapondersteuning! Dat dan weer wel. Een incident, of een teken van de tijd? Feit is dat er veel onrust en onvrede is in de samenleving. Soms begrijpelijk, zoals bij de boerenprotesten. Een andere keer is het misschien opgekropte frustratie. Maar in alle gevallen is dat nog geen reden om boosheid de boventoon te laten voeren.

In het Bijbelboekje Spreuken kwam ik de volgende opmerkingen tegen: ‘Betweters maken ruzie, wie goede raad ter harte neemt is wijs’. ‘Wie op milde toon spreekt, heeft meer overtuigingskracht’. Anders gezegd: geef elkaar wat ruimte, want samen kom je verder! Dát proberen we als Johanneskerk al jaren in praktijk te brengen. Zondag 14 augustus 2022 is daarvan een mooi voorbeeld als we samen met de RK geloofsgemeenschap van Zieuwent een kerkdienst organiseren. De viering, met muziek van ‘Goed Volk’, is in de streektaal, op een prachtige locatie: de tuin van Koffiesköpke de Olde Maot, aan de Oude Maat 2 in Zieuwent. Aanvang: 10.00 uur. Het thema sluit aan bij de huidige tijd: ‘Samen verdan’, samen verder. Een dienst met een positief geluid! Iedereen is van harte welkom!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén