Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Goedheiligman

Ieder jaar is het weer spannend. Komt het wel goed met de intocht van de heilige Nicolaas? Dit jaar vormde daarop bepaald geen uitzondering. Het scheelde maar een haartje of we hadden het moeten doen met een goedheiligman met waterschade. Gelukkig kwam het nog net goed, dankzij een privéjet en een in allerijl gebouwde nieuwe pakjesboot door Hein Klein. Deze kreeg hiervoor de eervolle titel: Piet Hein Klein (bron: Sinterklaasjournaal). De landelijke intocht leidde zo tot heel uitgesproken reacties!

Als je kijkt naar alle sentimenten die ons nationale kinderfeest oproept is dat tekenend voor de maatschappij waarin we leven. Waar de één zweert bij ‘zo hebben we dat altijd gedaan’, zal een ander verzuchten ‘dat er best wel wat kleur mag komen i.p.v. van al te veel zwart/wit denken.’ Zelfs de discussie over de traditie begint onderhand een traditie te worden. Zoals over de naam en de functie van de helpende handen van de goedheiligman. Ik stel voor om ze in de traditie van de kerk om te dopen tot ‘diakenen’ (de dienstbare doeners van de kerk). Klaar! Mooi toch?

Misschien moeten we gewoon terug naar de basis, een soort ‘reset’? Zo’n 2000 jaar geleden liep er een goedheiligman rond, die de mooie woorden sprak: ‘Laat de kinderen bij mij komen en verhinder ze niet’. Die goedheiligman had nog meer mooie woorden. Zo gaf hij ook het advies: ‘Wie de belangrijkste wil zijn, moet de minste willen zijn en ieders dienaar.’ Beide teksten zijn terug te vinden in de Bijbel, als uitspraken van Jezus. Als we allemaal eens wat meer rekening met elkaar houden, zou dat niet een kadootje zijn? In de Johanneskerk houden we wat dat betreft graag van uitpakken!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén