Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Kernenergie

Er is momenteel veel te doen over energie. Met reden, want we kunnen niet zonder. Waar moet die energie vandaan komen? Zon en wind zijn gratis. Maar als het om energie gaat heeft alles een prijs. Soms met schandalige winsten (in tijden van inflatie!) of ten koste van de natuur. We moeten van het gas af, terwijl het stroomnetwerk daar niet op berekend is! Zijn boeren, met biogas door hun veestapel, de nieuwe energieboeren? Waterstofgas? Of is kernenergie de stralende toekomst? Het zijn vragen die ons allemaal zullen raken, in het milieu én in de portemonnee.

Het raakt ook de wereld van de kerk. In de Bijbel klinken woorden over zorgzaam omgaan met de schepping en niet meer nemen dan je nodig hebt. In het gebed, het Onze Vader, leert Jezus: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Je mag het zien als een bede om genoeg voor die dag i.p.v. een pakhuis vol! Verantwoord omgaan met wat er is. Als je gelooft dat we de aarde te leen hebben mag je dan leven ‘wie dan leeft wie dan zorgt’? Natuurlijk niet! Dit najaar komt er een lezing onder de titel ‘Na ons de zondvloed?’

Maar ook op een andere manier zijn we met energie bezig, o.a. bij het Pinksterfeest. Na Hemelvaart (de leerlingen moeten zonder Jezus verder) is er een luchtledig: hoe verder? Met Pinksteren begint de lucht te wervelen, een nieuwe wind steekt op: windenergie, door een God die mensen begeestert! We vieren dit 28 mei, 10.00 uur, met muziek van Sandra Vanreys, met enkele ontluikende talenten. Pinskteren: een nieuw leven mag ontluiken. Geloof als energie voor hart en ziel: ‘kernenergie’. Die energie is gewoon gratis. Iedere zondag geopend!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén