Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

‘Links, rechts!’

Bij het EK voetbal kwam Nederland iedere keer een ronde verder. Hoelang het sprookje duurt? Misschien is het woensdag (of zondag) voorbij. Of wordt het een sprookje in de categorie ‘ze leefden nog lang en gelukkig’: Nederland Europees Kampioen 2024! Toch is het niet het voetbal dat mij bij blijft. Dat is optocht van de Oranjefans naar het stadion, met muziek van de Snollebollekes. Fantastische beelden: ‘Naar links, naar rechts!’. Een Oranjesprookje in optima forma: eenheid, harmonie, feest! Was het maar vaker zo!

Kijk je naar het nieuws dan is harmonie vaak ver te zoeken. En wat dat links en rechts betreft? Ook daar gaat het van links naar (politiek) rechts én soms weer terug! In eigen land zie ik vooral gekissebis, van links naar rechts en van rechts naar links. Het lijkt me dat er toch grotere problemen zijn dan elkaar de maat nemen, waarbij anderen dan wel in de maat moeten lopen! Het doet mij ineens denken aan een kinderliedje uit vroeger tijden ‘Eén, twee, in de maat. Anders wordt de juffrouw kwaad!’. Allemaal enorm in de maat lopen, anders zwaait er wat!

Als Johanneskerk staan we daar heel open in. De tijd van psalmen op hele noten, waarbij er maar een maatsoort was, ligt al heel lang achter ons. Je hoeft bij ons niet in de maat te lopen. Zeker in ons programma van activiteiten (maar ook in de kerkdiensten) is er ruimte voor een eigen mening. Op die manier kun je leren van elkaar. En dat leren doen we wekelijks van de woorden en de levenswijze van Jezus, die graag met allerlei mensen in gesprek ging.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén