Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

EHBO

Tien jaar geleden knalde ik (dom!) met mijn fiets achterop een stilstaand vrachtwagentje. Even later zat ik bij de huisarts in Zieuwent, om verbonden te worden. Dit voorbeeld maakte deel uit van de oecumenische kerkdienst in de openlucht bij Koffiesköpke De Olde Maot in Zieuwent. Het thema was verbinden. Als voorbeeld (één vorm van verbinden) had ik een EHBO-doos meegenomen, als een soort Eerste Hulp Bij Ongeloof. Kerken kunnen helend en verbindend werken, maar zijn helaas niet altijd even heilzaam geweest. Goed verbinden vraagt om zorgvuldigheid en respect!

In zo’n EHBO-doos kom je verschillende verbanden tegen. Zoals: het steriele verbandgaasje. Soms noodzakelijk. Maar pas op! Een kerk die al te steriel is is weinig verbindend. Nog zoiets. De door velen herkende methode van het drukverband: ‘Jij moet naar de kerk!’ Als je iets te strak aantrekt gaat het afknellen. Veel mensen hebben het geloof (of kerk) zo ervaren: als beklemmend, teveel druk. Wat er gebeurt is dat men het drukverband zelf wel losser gaat maken en/of geheel verwijdert.

Wat wél kan helpen is oprechte aandacht voor mensen. Wat heel belangrijk is als mensen gehavend zijn is: bij iemand gaan zitten, in gesprek blijven en bij laten komen van de schrik. ‘Pastoraat’ heet dat in kerktaal. Wat ook kan helpen is reinigingsdoekjes. Dát kennen we in kerktaal dan weer als ‘vergeving’: wonden verzorgen, ontsmetten, zodat je weer door kunt. EHBO vraagt om zorgvuldigheid.

Geloof moet géén drukverband zijn! De kerkdienst in Zieuwent was daarvan een mooi voorbeeld. De sfeer was losjes, geen enkele druk. Onder de koffie was er veel verbinding!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén