Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Verdrukking

Nu het kleurrijke bloemencorso én de Lichtenvoordse kermis weer voorbij is kan ook in Lichtenvoorde het leven weer zijn gewone loop nemen. Maar wat heet ‘gewoon’, als elders dat gewone leven al tijden ontregeld is, ten gevolge van oorlogs- en ander geweld?  Wat zal ‘gewoon’ zijn met een nieuw kabinet? Vooralsnog lijkt alles ‘anders’ te moeten. Maar hoe? En kritische vragen, of iets wel wettelijk haalbaar is, worden niet gewaardeerd.

Al met al is er één ding dat we nu best goed kunnen gebruiken: wijsheid. Daarvoor slaan we in de kerk de Bijbel open. Als kern van wijsheid zegt Jezus: ‘Oog hebben voor God/geloof en voor de naaste’. Die wijsheid heeft te maken met hoe je met elkaar omgaat, met de wereld waarin we leven. Het vraagt ons om verantwoord om te gaan met de schepping, met de natuur, de dieren, de mensen. En het vraagt om in het bijzonder oog te hebben voor alles wat kwetsbaar is. Jezus laat dát als geen ander in zijn leven zien. Hij is bewogen met mensen, de minsten als eerste. Dát is onze inspiratie als Johanneskerk, om samen de wereld een beetje mooier te kleuren.

Afgelopen weekend mocht ik meewerken aan de leuke en vrolijke wagen van corsogroep 6kamp. Topsfeertje en een top-organisatie! De wagen heet ‘verdrukking’. Het maakte onderdeel uit van de overdenking in de kerkdienst afgelopen zondag (te zien op kerkdienstgemist.nl bij PKN Lichtenvoorde). In onze wereld leven veel mensen in verdrukking. Dan kan het soms zijn dat je elkaar wat in de weg zit. Wat ga je dan doen? Pikken op elkaar? Of… neem je elkaar onder je vleugels? Wat is wijsheid?

Verder Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén