Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Kerkdiensten

“Moet dat nou… kerkdiensten die zo nodig anders moeten zijn?”, is een vraag die wel eens op het kerkelijk erf te beluisteren valt. Tegelijkertijd klinkt in veel kerken de noodkreet: “Hoe houden we de mensen (jong én oud) bij de kerk?” Mijn mening? Kerkdienst moet niet ‘zo nodig anders zijn’. Als je niets hebt met alternatieve vormen van kerkdiensten begin er dan niet aan. Maar… als blijkt dat mensen verandering (en in welke mate?) wél op prijs stellen zoek dan mensen die hierin het voortouw willen nemen.

Nu zijn bijzondere diensten geen oplossing voor een groter probleem, maar het zijn soms wel de krenten in de pap, en…. het is gewoon leuk om af en toe eens lekker te experimenteren met vormen, in woord, beeld en muziek! In Lichtenvoorde zijn de AKZ-diensten (Anders Kerk Zijn) inmiddels een vaste waarde. Van bluesdienst al dan niet met cantorij (!), de Top 2000 kerkdienst, tot keuzeprogramma’s (‘blijf ik in de kerk voor een overdenking, of ga ik naar een andere ruimte voor een andere vorm?’).

Dus waarom andere diensten? Het antwoord voor mij zelf is: omdat ik er zelf gewoon veel plezier aan beleef en het is een signaal dat er vaak meer kan dan we soms met elkaar denken. Of het nu kinderdiensten zijn, dialectdiensten, of speciale themavieringen, het is altijd de moeite van het proberen/bezoeken waard. En als het een keertje tegenvalt dan blijven er nog genoeg ‘reguliere’ kerkdiensten over. Vragen of opmerkingen? Via CONTACT in het hoofdmenu kun je mij een mailtje sturen.

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén