Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Opgewekt

Dit weekend is het weer Pasen. De paas/’lente’-reclames kleuren de media op hun paasgeelst. Pasen: iedereen zal het op een andere manier invullen. Met of zonder kerkbezoek, paasbrunch, of meubelboulevard. Ik ga voor twee van de drie opties. Paasontbijt in de Johanneshof en de kerkdienst in de Johanneskerk.

Met Pasen vieren we als kerk de opstanding (opwekking) van Jezus uit de dood. Het is een verhaal dat je op allerlei wijzen (meer of minder symbolisch) op kunt vatten. Het lijkt me goed elkaar die ruimte te laten. Van het begrip opstanding is het een kleine stap naar een ‘opstandig Pasen’. Maar in een wereld met zoveel boze geluiden ga ik liever voor een ‘opgewekt Pasen’. Dat kunnen we volgens mij allemaal wel gebruiken. Een oude kerkelijke traditie die daarbij aansluit is de Risus Paschalis’; de paaslach, waarmee de duivel (als personificatie van het kwaad) wordt uitgelachen.

Omdat er over kerkdiensten veel vooroordelen zijn de volgende paaslach: ‘Een predikant had de gewoonte lang te preken, heel lang! Op een keertje was één van de gemeenteleden het zo zat dat hij tijdens de preek opstond en wegliep. Verschrikt riep de predikant: ‘Beste man, waar ga je naar toe?’ ‘Naar de kapper’ antwoordde de man. ‘Maar daar had je toch ook voor de dienst naar toe kunnen gaan’. ‘Ja’, zei de man ‘maar toen waren ze nog niet zó lang!’

Of dit ook van toepassing is voor de kerkdienst aanstaande zondag, 10.00 uur, in de Johanneskerk? Zelf ben ik natuurlijk bevooroordeeld (humormodus aan)! Benieuwd wat het gaat worden? Iedereen is van harte welkom! En Pasen? Was dat ook niet het verhaal van een nieuw begin? Dus graag tot ziens! Informatie over de Johanneskerk, of een reactie? Ga dan naar onze website: pkn-lichtenvoorde.nl of naar onze facebookpagina.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén