Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Groene Kerst

Groene Kerst

Als dominee wordt ik ook vaak ‘voorganger’ genoemd. Dat voorganger mag je in de aanloop naar Kerst heel letterlijk nemen. Soms leg ik in januari al ideeën voor Kerst vast. Maar dit jaar loopt alles (zoals het hele jaar) toch weer anders. Dit jaar ben ik begonnen met een heuse ‘groene kerst’. Letterlijk!

Enkele weken geleden zat ik  voor een zelf geknutselde ‘green screen’, een groen scherm, om drie kerstverhalen op te nemen. Bij zo’n ‘green screen’ kun je later een passende achtergrond toevoegen. Zodoende sta ik met één knip van de vingers (en het nodige knip en plakwerk op de computer) vanuit de Johanneskerk ineens in Parijs, of tussen de schapen van de landschapskudde! Je kunt het (terug) zien op kerkdienstgemist.nl bij PKN Lichtenvoorde.

Dus dit jaar even geen witte Kerst. Dan moeten we daar maar van blijven dromen. Maar ach, zo’n ‘groene kerst’? Ik kan er wel mee leven (al hoop ik wel dat we volgend jaar weer ‘onbeperkt’ kerk kunnen zijn!) En weet je wat nu zo aardig is? In de kerk hebben we voor verschillende gelegenheden een eigen kerkelijke kleur, zoals wit als teken van Gods licht in de duisternis. De kleur groen staat in de kerk voor groei, voor hoop, voor toekomst.

Die boodschap van een witte Kerst, licht dat geboren wordt in de duisternis, blijft onverminderd overeind staan: we staan er in het leven niet alleen voor en God laat mensen niet zomaar aan hun lot over. Daarover gaat het in onze Johanneskerk. Dat geeft de burger moed! Natuurlijk kan een ‘witte kerst’ leuk zijn. Maar op dit moment is groen, als teken van hoop en toekomst, zeker zo passend. Daarom wil ik je nu al vast een groene Kerst toewensen! Met verhalen en een boodschap van hoop! Toch een lichtpuntje!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén