Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Survival

Wel eens gehoord van de ‘Spaanse ruiter’, ‘Swing-over’ en ‘apenhang’? Ik tot voor enige tijd niet. Maar het zijn allemaal benamingen voor hindernissen bij de sport Survival. Kort gezegd: het is kilometers veldlopen, soms door modder en ijskoude beken, en onderweg hindernissen en obstakels tot wel 4 meter hoog. Het is echt bikkelen! Het lijkt me prachtig om te doen… als ik 40 jaar jonger was geweest. Als je het van dichtbij meemaakt is het een afspiegeling van het leven zelf. Tegenslagen en hindernissen overwinnen. Elkaar aanmoedigen, in raad en daad. En een grote saamhorigheid. Als de hele wereld elkaar zo zou helpen zoals deze deelnemers doen zou het er vast beter uitzien!

Als dominee (‘beroepsdeformatie’ heet dat) zie ik er ook een mooi beeld in van wat kerken zouden kunnen betekenen in de samenleving. Als er ergens sprake is van ‘val en opstanding’ is het hier wel! Wat in ieder geval niet te onderschatten valt is het belang van voeding. Te weinig of te laat eten en alle spieren houden niet meer op te trillen. Voeg daarbij de noodzaak van voldoende warmte en je hebt het perfecte recept voor hoe ook kerken zouden moeten zijn: vindplaatsen voor voeding voor hart en ziel en een plek om warmte te ontvangen. Die uitdaging, om zó kerk te zijn, gaan we als Johanneskerk graag aan. Kom gerust een keertje aan!

We geven ook graag stem aan waar de ‘echte survival’ plaats vindt; in de verschrikkingen van oorlogsgebieden. Aanstaande donderdag, 20.00 uur, komt Mart de Kruif (bekend tv-analist) in de Johanneskerk vertellen over ‘de staat van oorlog en vrede’. Iedereen is welkom en de entree is gratis.

Verder Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén