Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Formatie of polonaise?

Het is één van de woorden die het nieuws bepaald: de formatie. Dan gaat het over een nieuw te vormen bestuur voor het land. Echt vlotten wil het nog niet. Ja, als iedereen in formatie loopt, zoals marcherende soldaten (of een polonaise!), wordt het gemakkelijker. Maar niet iedereen loopt nu eenmaal in de pas. Dat is hoe een democratie werkt. En eens te meer blijkt dat op elkaar (af)reageren op social media niet altijd het meest sociale in mensen boven brengt. Verbazend ook hoe dat wat binnenskamers moet blijven toch naar buiten gebracht wordt. En als dan ‘in formatie lopen’ en ‘informatie’ ook nog eens uit de pas lijken te lopen? Dan loopt alles in het honderd. “Da’s dus logisch”, zou ene Johan Cruijff zeggen, bijgenaamd de Verlosser, J.C.

Wat als we nu eens luisteren naar die andere J.C.: Jezus Christus? Als hij het heeft over zijn grondwet (de wereld die hij in gedachten heeft) hoeft hij geen opvattingen in de ijskast te zetten. Zijn grondwet is respect en naastenliefde. Hij heeft het over: behandel een ander zoals jezelf behandeld zou willen worden. Dát is toch een ander geluid! Moet dáár, in die wereld, dan iedereen in formatie lopen? ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’? Nee, in onze Johanneskerk mag iedereen mag zijn hoe deze is. We geloven in een God, die mensen wil bemoedigen met levenskracht. Geloof in vergeving waar dingen niet goed gingen en dan een nieuw begin mogen maken.

Meer informatie over onze ‘formatie’? Het is te vinden op onze website: pkn-lichtenvoorde.nl, of onze facebookpagina. En wat het landsbestuur betreft? De polonaise lijkt daar ver weg, hoewel het carnaval (een maskerade) nog wel even door lijkt te lopen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén