Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Dansen op de vulkaan

Vorige keer schreef ik over de komende Top2000 kerkdienst in de Johanneskerk: ‘Even alles vergeten: het dak gaat er af!’ Die missie lijkt geslaagd: de kerk was tot de laatste plaats vol en enthousiaste reacties. De dienst (van 22 januari) is terug te kijken op kerkdienstgemist.nl bij ‘pkn Lichtenvoorde’. Het was ‘dansen op de vulkaan’. D.w.z. de zorgen van het leven niet uit het oog verliezen. Veel mensen zijn boos en opstandig (de vulkaan). Maar vergeet niet ook het goede te blijven zien en te vieren. Dat ‘dansen op de vulkaan’ hoeft niet altijd dansen te zijn. Het kan ook een verfrissende wandeling zijn, luisteren naar muziek, sporten, schilderen, noem maar op.

Juist in een tijd waarin er veel op je afkomt (maar ook bij al die grijze troosteloze dagen) is het goed om de gedachten te verzetten. Het vormde de rode draad in de top2000 kerkdienst: niet kijken maar wat er niet kan maar kijken naar wat er wél kan! En ook als je niets met een kerk hebt: iedereen kan iets voor een ander betekenen. Dat hoeft niet altijd zo groots maar het begint met het gewoon doen. Met de woorden van een lied: ‘sowing the seeds of love’. Of meer eigentijds: #doeslief. Dan kunnen we samen de wereld mooier maken.

Om niet op te branden is het goed om een plekje te hebben om wat energie te tanken: een thuis. Dát kwam terug in het lied ‘Somewhere only we know’. Als Johanneskerk denken we dat geloof steun kan geven en proberen we een plek te vormen waar mensen zich thuis mogen voelen en levenskracht mogen vinden. In de taal van de Bijbel noemen we dat: opstanding. Ik wens je deze keer daarom veel opstandigheid!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén