Het is een benaming in onze taal: ‘koning winter’. Wat er mee bedoeld wordt? Het zomerkoninkje is meer bekend, dat is de aardbei. Daarnaast is er het winterkoninkje: een klein vogeltje met een krachtig geluid. Maar koning winter? Het blijkt een bijnaam voor Fredrik V van Palts, omdat hij maar één winter geregeerd zou hebben. In onze taal wordt de uitdrukking ‘koning winter’ gebruikt als na de herfst de kou het land binnentrekt, een punt dat afgelopen week werd bereikt.
Het zat er al enkele dagen aan te komen in de voorspellingen. Een gure wind stak op. Een verandering van het weer hing in de lucht, een omslag. Wie is koning winter? Een voorbode van aanhoudende kou? Een winterkoning, die met veel stemgeluid andere vogels op de vlucht jaagt? Hoelang zal koning winter regeren? Waar de één de komst van koning winter met vreugde begroet zal een ander er anders over denken. Zomaar wat bespiegelingen. Gelukkig leven we in een vrij land waarin iedereen zijn stem mag laten horen, een groot goed.
Wat voor tijd gaan we tegemoet? De tijd zal het leren. Wat ik wél weet is dat we als Johanneskerk ons zullen blijven inzetten om mensen warmte te bieden, letterlijk en figuurlijk. Dat betekent opkomen voor menselijkheid en voor mensen die geen stem hebben. We gaan op weg naar het Kerstfeest, een boodschap van vrede voor mensen van een God die mensen liefheeft. Nu het koud en snel donker wordt proberen we het in eigen huis gezellig te maken, met licht en warmte. Laten we die warmte niet binnenshuis houden maar de deur openzetten.