Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Kunstkerst

Daar is geen kunst aan!’ Het is een uitroep die wil zeggen dat iets heel eenvoudig is. In musea heb ik het gehoord: ‘Daar is geen kunst aan’, soms gevolgd door ‘dat kan mijn zoontje ook’. Er zijn mensen die graag spreken over Kunst met een grote ‘K’, meestal om zich af te zetten tegen wat men minderwaardig vindt. Kunst, je kunt er van alles van vinden. In tuincentra zijn ze volop leverbaar: kunstkerstbomen. Kunst wil in dit geval zeggen: nep, namaak. Maar namaak kan tegenwoordig bijna echt zijn! Al met al: kunst is er in soorten en maten.

Hetzelfde zou je ook kunnen zeggen over kerst. Voor de één is het kerst met een grote ‘K’ en voor een ander met een kleine ‘k’. Maar laten we a.u.b. ophouden dit voor een ander in te vullen! Eén van de mooie kanten van de aloude kerststal is dat je daar allerlei heel verschillende personen ziet. Geleerde wijzen uit het oosten en eenvoudige robuuste herders; ze zijn allemaal welkom! Zo heeft dat Bijbelse kerstverhaal nog steeds veel goeds te bieden. Het gaat om ontmoeting, om een boodschap vrede (en wat hebben we dat in onze wereld nodig!) en om méér tussen hemel en aarde. Het kerstverhaal als inspiratie (en dat komt van het woord ‘spirit’, geestkracht).

In onze Johanneskerk zoeken we graag de ontmoeting en iedereen is welkom. Op kerstavond, 24 december, is er om 22.00 uur in de Johanneskerk een bijzondere kerstviering, met gospelband Amio. Het thema is: ‘Tussen kunst en kerk’ (de hoofdletters mag je erbij bedenken). Het kerstverhaal komt op unieke wijze in beeld. Maar hoe? Wie of wat? Kom daarvoor zelf naar de Johanneskerk!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén