Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Jaarwisseling

Wat is er veel gebeurd dit jaar! In ons land en in de wereld. Het is weer de tijd van lijstjes en jaaroverzichten. Maar het lijkt het erop dat we met z’n allen het overzicht kwijt zijn. Er is veel onvrede en onrust. Tijd voor een nieuw begin? Streep eronder en weer door? Is dat niet een deel van het probleem: dat er te weinig lessen geleerd worden uit het verleden?

Zolang mensen in de steek gelaten worden in Groningen, toeslagenouders en er voor o.a. boeren nog steeds geen duidelijkheid is over de stikstofproblemen kan er wel een jaarwisseling komen maar zal er weinig veranderen. Niet het jaar maar mensen moeten veranderen! Dat vraagt om openheid en verantwoordelijkheid.

In de Johanneskerk spiegelen we ons graag aan de woorden uit de bijbel. Zoals Jezus die zegt: ‘Wie de hand aan de ploeg slaat en achterom blijft kijken, is niet geschikt voor het koninkrijk van God.’ Het is een droom van een andere wereld, waar respect is voor mens en dier, voor de schepping. De kern zit in het woordje ‘blijft’. Als je achter je blijft kijken (dus de hele tijd) kunt je niet zien waar je naar toe gaat. Maar alleen maar ‘dom verdan’, zonder omkijken, daar krijg je ook brokken van!

Je moet dus om je heen kijken: omzien. Een mooi beeld: omzien, naar elkaar, naar de wereld, als leidraad voor het nieuwe jaar en als goed voornemen. Dat is wat we als Johanneskerk willen blijven doen, ook in het nieuwe jaar. We willen een open plaats zijn, waar mensen op verhaal kunnen komen. Om zowel aan het nadenken gezet te worden als om even alle denken (piekeren) los te laten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén