Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Hardlopen

In trage golven van benauwde warmte trok de afgelopen tijd een hittegolf over ons heen. Een klimaatverandering lijkt steeds moeilijker te ontkennen. Wéér een nieuw weerrecord, het zoveelste! Of we daar nu allemaal zo blij mee waren? De drukkende warmte is een behoorlijk aanslag op het lichaam. Niet alleen voor ouderen. Gelukkig mogen we verwachten dat er binnenkort weer andere tijden komen.

Als samenleving raken we er behoorlijk ontregeld van. Maar wat mij, in het spoor van deze hittegolf, verontrust is de klimaatverandering in onze maatschappij. Het ‘samen tegen corona’ smelt als ijs in de zomerzon. Veel mensen maken hun eigen regels en leven steeds meer in hun eigen waarheid. Of men ziet achter ieder nieuwsbericht ‘nepnieuws’, of ontdekt overal complottheorieën. Een hittegolf van verhitte discussies en korte lontjes trekt over het land.

Nu wil ik zeker niet beweren dat we als kerken de waarheid in pacht hebben. Het verleden roept tot bescheidenheid. Maar dat neemt niet weg dat ik, met al deze hittegolven, graag een oproep wil doen tot wat meer verkoeling. Natuurlijk geen kille wereld (dat is het andere uiterste) maar wel tijd nemen om even stoom af te blazen. De Johanneskerk wil een plek zijn om letterlijk en figuurlijk op adem te komen. Zoals bij de koffie-inloop op woensdagochtend, of de kerkdienst op zondag.

In de Johanneskerk horen iedere week opnieuw beeldende verhalen. Het zijn woorden die oproepen en kunnen helpen om niet oververhit maar juist hartverwarmend in het leven te staan. Misschien een idee om een keertje de proef op de som te nemen? Via kerkdienstgemist.nl en dan onder ‘PKN Lichtenvoorde’ kan iedereen in alle vrijheid vrijblijvend een kijkje nemen. Over dat mysterie dat geloof heet willen we graag transparant zijn!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén