Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Blauwe maandag

Afgelopen maandag was het zover: ‘blauwe maandag’. Volgens een ingewikkelde formule officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Heeft te maken met de eerste goede voornemens van het nieuwe jaar die de prullenbak in kunnen, grijze dagen, vakantie nog ver weg en na het weekend kost het moeite de nieuwe week te starten. Blauwe maandag, dus! Maar wat het vooral is? De zoveelste overgewaaide ‘hype’ (net zoals Black Friday en Halloween). Doe er een gewichtig sausje over met een wetenschappelijke formule en het lijkt heel wat.

In mijn platenkast staat een elpee van de band Foreigner, met het nummer ‘blue morning, blue day’, uit 1978. Het is precies zoals de Bijbelschrijver Prediker dat al duizenden jaren geleden schreef: ‘Er is niet nieuws onder de zon’. Ook Prediker heeft het al over de ups en downs in het leven. Juist omdat niet alles maakbaar is komt hij met een welgemeend advies (waar dat mogelijk is): ‘Geniet van het leven, van het brood dat je eet, de wijn die je drinkt! Draag vrolijke kleren en doe een lekker geurtje op! Als je iets kunt doen doe het dan zo goed mogelijk. Geniet van het leven met wie je dierbaar zijn’. Het is een Bijbelse opdracht: genieten. Natuurlijk wel met respect voor het leven van mens en dier!

Blauwe maandag, blue monday? Laat je niet meeslepen in de somberheid. Af en toe is een relativerend geluid dan geen gek idee. Zoals dat advies van die oude Prediker. Als Johanneskerk geven we dat geluid graag door. Op een zonnige zondag, of welke andere dag ook! Ondertussen (het is maandag als ik deze tekst schrijf) zie ik buiten de zon net even doorbreken. Een kleine knipoog van de hemel: een blauwe maandag, alsnog!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén