Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Nøhlen

Mijn vakantie zit er weer op. Nee, ik ben niet naar het Noorse plaatsje Nøhlen geweest. Wie thuis is in de Achterhoek zal het woordje ‘nøhlen’ kennen. Het is het thema voor de Zwarte Cross: ‘Nöhlen is dodelijk’. Nu kan ik beginnen over de verkeerde schrijfwijze in het Achterhoeks, of over alle wantoestanden in de wereld. Maar dan is de kans groot dat ik ga doen wat dat woordje ‘nøhlen’ betekent: klagen, mopperen, zeuren. Het is iets van alle tijden. Ook in de tijd van de Bijbel wist men flink te nøhlen. Al noemde men dat toen anders. In oude vertalingen kom je het woord ‘murmureren’ tegen, of ‘morren’. Dat is meer dan alleen mopperen. Het is sluimerende onvrede, die op het punt staat om te slaan naar actie: protest, muiterij, anarchie.

Dát zien we ook om in onze tijd (vakantietijd of niet): korte lontjes, geschreeuw, protesten. De wereld wordt er niet echt mooier van! Het biedt meestal ook geen oplossing (als die er al is!). Nu draaien veel problemen om macht, de baas willen zijn. Op dat punt moet ik denken aan de wijze woorden van Jezus, als het gaat om elkaar helpen: ‘Het is beter te geven dan te nemen’. Dat begint met luisteren. Aandacht hebben voor elkaar. Als we daar nu eens wat meer mee doen? Dan valt er ook minder te nøhlen. Toch?

En wat dat nøhlen bertreft: zondag 23 juli 10.00 uur, (tijdens de Zwarte Cross) is er in de Johanneskerk een kerkdienst in de streektaal over ‘nøhlen’. Wat is een beter medicijn tegen nøhlen dan muziek van de band Goed Volk? Dus zet maar vast in de agenda!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén