Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Regen

Ook zo genoeg van de regen? Ik wel. Al die regen heeft invloed op onze gevoelstemperatuur: het regent mopperbuien! Typisch Nederlands? Geen idee. Maar dat je in onze taal zo twintig spreekwoorden en gezegdes over regen kunt vinden zegt wel iets. Van een opgewekt ‘na regen komt zonneschijn’ tot het sombere ‘van de regen in de drup’. Maar ook zinloze gezegdes. ‘Als het regent in mei is april voorbij’, of ‘als het regent in november valt kerstmis in december’.

Wist je dat de Bijbel een schatkamer is aan spreekwoorden en gezegdes? Teksten om over na te denken. Zoals deze uit het boek Spreuken: ‘Zoals sneeuw niet bij de zomer past, en regen niet bij de oogst, zo past eer niet bij een dwaas’. En wat die regen betreft? Het boek Prediker zegt: ‘Wanneer de wolken vol zijn, gieten ze hun regen uit over de aarde. Naar welke kant een boom ook valt, naar het noorden of het zuiden, hij blijft liggen op de plaats waar hij valt’. Anders gezegd: soms moet je het maar nemen zoals het is. Maar Prediker roept wel op om niet te vergeten om te genieten en dankbaar te zijn voor het goede wanneer dat kan. Het past bij de Joodse oproep: ‘Kies dan het leven!’ Een mooi advies voor de komende week.

Overigens is er aanstaande zondag om 10.00 uur een oecumenische kerkdienst in de openlucht, bij KoffieSköpke de Olde Maot, Oude Maat 2 in Zieuwent, met popkoor Friends. Misschien zien we elkaar daar? Iedereen is welkom! Nu maar hopen dat het weer een beetje meezit! Met een lied van Acda & De Munnik: ‘Het regent zonnestralen’!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén