Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Eureka!

‘Eureka!’ ‘Ik heb het gevonden!’ De uitspraak wordt toegeschreven aan Archimedes, een Griekse wiskundige (en meer). Hij ontdekte dat een ondergedompeld lichaam net zo veel weegt als de verplaatste vloeistof (Wet van Archimedes). Hij sprong, ruim 2200 jaar geleden, bij die ontdekking uit bad en rende naakt door de straat. Zover zal ik niet gaan. Maar afgelopen weekend was het toch een klein ‘eureka’ momentje. De Johanneskerk was omgebouwd tot ‘escape room’ voor jongeren. Met diverse opdrachten was er een uur de tijd het geheime wachtwoord te ontdekken, waarmee de bewaker de deur zou openen. Uiteindelijk stonden er nog 15 seconden op de klok toen het verlossende wachtwoord klonk.

In dit geval moesten de jongeren op zoek naar een geheim wachtwoord. Het is geen geheim dat veel kerken te maken hebben met teruglopende belangstelling, om uiteenlopende redenen. Ik wil er geen geheim van maken dat ik al jaren een enorme hekel heb aan het begrip ‘leegloop’, als het gaat om kerken. Ik weiger mij erbij neer te leggen. Dus misschien is het wel ‘het ei van Archimedes’ om van de kerk een escape room te maken. Want als je mensen (vrijwillig!) opsluit in een kerk voorkom je immers leegloop: Eureka!

Je zult begrijpen dat je dit met een knipoog moet opvatten. Als Johanneskerk halen we graag mensen binnen. Iedereen is van harte welkom, in alle vrijheid! Met een breed aanbod aan activiteiten en kerkdiensten proberen we vorm te geven aan het geheim (mysterie) van God en mensen dat geloven heet. Geen geheim dat mensen wil binden of beperken maar hen juist vrij wil maken. Vrij om open en openhartig te leven en te geloven.

Verder Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén