Hans Hinkamp

predikant, streektaal, zoeker

Zijwieltjes

Onlangs was het Hemelvaartsdag. Dan vallen automatisch de woorden dauwtrappen en fietsen. ’s Middags was het overal behoorlijk druk op ’s Heren wegen. Al met al voor velen een mooie dag. Maar hoe zat het nu ook al weer met die Hemelvaartsdag? Wat is het verhaal en de boodschap er achter? Feitelijk gebeurt er op die eerste Hemelvaartsdag niet zo heel veel. Jezus heeft nog wat laatste goede woorden voor zijn leerlingen en wordt dan aan hun oog onttrokken door een wolk. Het verhaal heeft niets met meteorologie van doen (‘Wat voor wolk?’) maar alles met geloof. Jezus belooft zijn leerlingen dat ze kracht van God zullen krijgen om verder te gaan. Afgelopen zondag had ik de mooie uitdaging om dit uit te leggen bij de Kliederkerk in de Johanneshof. Het is een leuke en speelse activiteit voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders of begeleiders.

Als kind leer je vaak fietsen met zijwieltjes. Dan kun je niet zo snel omvallen. Maar op een gegeven moment kun je eigenlijk ook best zonder. Dát is wat er met Hemelvaart en Pinksteren gebeurt. De leerlingen van Jezus blijven, zolang hij er zelf bij is, volgen in zijn voetsporen. Maar het vertellen van alles waar Jezus voor staat moeten ze toch écht een keer zelfstandig gaan doen. Daarom is het beter dat Jezus hen verlaat. Nu moeten ze zelf leren fietsen: de zijwieltjes gaan er af! Nu is het aan hen en het ergste wat er kan gebeuren is dat je een keer valt. Maar hé, is dat niet de kern van het geloof: mogen leven vanuit de kracht van opstanding?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 Hans Hinkamp

Thema door Anders Norén